Ga naar de inhoud

WEDSTRIJD SCHOOLJAAR 2019-2020

In het schooljaar 2019-2020 dagen we alle Vlaamse secundaire scholen (gewoon & buitengewoon) uit om 4 Bullshit Free-challenges uit te voeren. Maar als school of leerkracht ben je vrij om te kiezen welke challenges je aangaat én op welke manier je die aanpakt (bijv. gelinkt aan de bestaande gezondheidsweek op school, de bundel over verslaving, het seminarie over milieu, de les over gelaat en verzorging, ...).

Voor elke challenge vallen mooie prijzen te winnen! Hou dus zeker rekening met wat haalbaar is voor jou én je school!

Welke challenge(s) gaat jouw school aan? 

 1. Les-challenge: Integreer het thema 'roken' in de les. Ga met alle leerkrachten in Vlaanderen (en op je school) voor een recordaantal uur les over roken! En maak kans op een BongoBon t.w.v. €100! 
  Meer info
 2. Actie-challenge: Werk samen met de leerlingen het rookbeleid op school verder uit. En win tot €1000 om de gezondheid van leerlingen én personeel ook in de toekomst te bevorderen!
  Meer info
 3. Foto-challenge: Deel zoveel mogelijk Bullshit Free-foto’s op social media: laat de #bullshitfreegeneration ontploffen! Win één van de 100 cinematickets of het verrassingscadeau! 
  Meer info
 4. Pers-challenge: Haal de (lokale) pers en toon je inzet voor een rookvrije generatie. En zet je school in de schijnwerpers!
  Meer info 

Je stad/gemeente kan je school mee ondersteunen in de uitwerking van de Vlaamse challenge(s) en kan -mits onderlinge afstemming- bovenop de 4 Vlaamse uitdagingen, een extra lokale (creatieve) klaschallenge lanceren. Lokale klaschallenge: “Maak met de klas een einde aan de fabels over roken. En dat op een creatieve manier: in een video, affiche, foto ...”. De prijzen, inzendingen en winnaar(s) worden dan lokaal geregeld en gekozen.
Meer info voor lokale besturen. 

Hoe neem je deel? 

Schrijf je school in vanaf 1 september tot en met 30 november 2019. Ontvang het campagnemateriaal. En ga tussen kerst- en paasvakantie volop voor de challenge(s). Na de paasvakantie worden de prijzen uitgereikt. 

Geïnteresseerd om volgend schooljaar deel te nemen? 

Laat je gegevens achter

We brengen je volgend schooljaar op de hoogte wanneer je kan inschrijven en informeren je over de te ondernemen stappen. Geen zin in overbodige mails? Geen zorgen! We sturen je maar één mailtje, je wordt niet opgenomen in een mailinglijst.

Hoe verloopt het?

De voorbereidingen (in het eerste semester)

Informeer je 

 • Check de info op de website. Vragen of onduidelijkheden? Stuur een mailtje naar info@bullshitfree.be. We klaren met plezier alles op!

 • Neem deel aan één van de infomomenten in jouw regio (in september en oktober ’19). Dit infomoment is niet verplicht, maar wel handig. Zo zal je je collega’s en directie beter kunnen overtuigen van het project. Inschrijven is verplicht. 

Creëer draagvlak 

 • Ga aan de slag met het promomateriaal uit het campagnepakket dat je ontvangt na inschrijving.

 • Stel het project voor aan collega’s, leerlingenraad en ouderraad tijdens bestaande overleggen, zoals op een personeelsvergadering of vakwerkgroep. Want face-to-face-contact werkt gewoon veel beter dan een onpersoonlijk mailtje. Je kan de promomaterialen uit het campagnepakket, de PowerPoint-presentatie en/of de promo-video (onderaan de lijst) gebruiken. Vergeet niet feedback en ideeën te bevragen. 

 • Stel een (groep van) trekker(s) aan om Bullshit Free Generation op school verder uit te werken. Je kan het project op je eentje trekken, maar vele handen maken licht werk. En samenwerken is natuurlijk ook gewoon gezelliger.

Bereid de challenge(s) voor

 • Betrek de leerlingen vanaf de start. Gebruik de tips en methodieken van de Vlaamse Scholierenkoepel: ze geven je kant-en-klare bevragingsmethodieken, beslissingstechnieken en vergadertechnieken. Voor je start, lees alvast even de VSK-spelregels rond participatie. Zo ben je helemaal voorbereid! 

 • Bepaal aanpak en prioriteiten, op basis van de feedback van collega’s en leerlingen en werk een actieplan uit. 

 • Eens je school ingeschreven is, krijg je toegang tot je schoolprofiel. Hier kan je vanaf januari 2020 alles insturen en de evolutie opvolgen. Direct na inschrijving kan je geïnteresseerde collega’s toevoegen als bijdrager. Zo kunnen zij zelf ingeven wat ze deden en heb jij als trekker minder administratief werk.

De wedstrijd (tussen de kerst- en paasvakantie)

Geef het startschot van de challenges: maak Bullshit Free Generation en jullie doelstellingen bekend aan iedereen op school. Aan nieuwe personeelsleden, ouders en natuurlijk … de leerlingen. Gebruik de promomaterialen uit het campagnepakket, de brief aan de ouders, de PowerPoint-presentatie en/of de promo-video (zie onderaan de lijst). 

Zet je met alle betrokkenen 100% in om de challenges te doen slagen. En voer het actieplan uit.

Vergeet niet in te geven wie wat deed. Dat doe je via het schoolprofiel (voor de les-, actie- en pers-challenge) en de #bullshitfreegeneration (voor de foto-challenge). Zo maakt iedereen op school kans op mooie prijzen!

De finish & prijsuitreiking (na de paasvakantie) 

Hou de website en je mailbox in de gaten: in de week na de paasvakantie maken we alle winnaars bekend. En wie weet kapen de leerlingen, collega’s of de school een van de prijzen weg!

Bedank iedereen voor hun bijdrage. Zonder hen had je het wellicht niet kunnen bolwerken.  Geef jezelf ook een flinke en dik verdiende schouderklop. Zonder jou was het project nooit hetzelfde geweest. En misschien ook nooit gestart!

Steek de koppen bij elkaar, evalueer en stuur bij. Zo heb je een idee van wat je als school de volgende editie best anders aanpakt.  

logo gezond leven

Vlaams instituut
Gezond Leven

G. Schildknechtstraat 9
1020 Brussel

Tel. 02 422 49 49
Fax 02 422 49 59

Over dit initiatief

Bullshit Free Generation is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Het project ontvangt steun van de Vlaamse overheid en kwam tot stand in samenwerking met verschillende Vlaamse onderwijs- en tabakspreventiepartners. Wij bedanken alle leerlingen, schoolteams en experten die ons tijdens de gesprekken en cocreatiesessies inspireerden. Meer weten? 

Volg Gezond Leven op sociale media