Ga naar de inhoud

WEDSTRIJD SCHOOLJAAR 2019-2020

In het schooljaar 2019-2020 dagen we alle Vlaamse secundaire scholen (gewoon & buitengewoon) uit om 4 Bullshit Free-challenges uit te voeren.

Voor elke challenge vallen mooie prijzen te winnen!  

Welke challenges? 

 1. Les-challenge: Integreer het thema ‘roken’ in de les. Doe dit met zoveel mogelijk leerkrachten en breng in kaart wie wat doet. 
  Meer info, hulp en prijzenpot
 2. Actie-challenge: Werk het rookbeleid op school verder uit. Betrek de leerlingen vanaf de start en breng in beeld welke Bullshit Free-actie(s) jullie deden om het rookbeleid te versterken.  
  Meer info, hulp en prijzenpot
 3. Foto-challenge: Deel zoveel mogelijk Bullshit Free-foto’s met de #bullshitfreegeneration. Doe dit met de school, klas, leraren, ouders of leerlingen. 
  Meer info, hulp en prijzenpot
 4. Pers-challenge: Kom in de (lokale) pers. En laat aan de buitenwereld zien dat jullie school zich inzet voor een rookvrije generatie.
  Meer info, hulp en prijzenpot

Het lokaal bestuur kan boven op de Vlaamse challenges een lokale klaschallenge lanceren. Die klinkt als volgt: “Maak met de klas een einde aan de fabels over roken. En dat op een creatieve manier: in een video, affiche, foto ...”. De prijzen, inzendingen en winnaar(s) worden lokaal geregeld en gekozen! Meer info voor lokale besturen. 

Hoe neem je deel? 

Schrijf je school in vanaf 1 september tot en met 30 november 2019.

Geïnteresseerd om volgend schooljaar deel te nemen? 

Laat je gegevens achter

We brengen je volgend schooljaar als eerste op de hoogte en informeren je over de te ondernemen stappen. Door je gegevens achter te laten, geef je aan geïnteresseerd te zijn: je schrijft de school niet in. Geen zin in overbodige mails? Geen zorgen! We sturen je maar één mailtje, je wordt niet opgenomen in een mailinglijst.

Tip: zoek nu al draagvlak bij directie, collega’s en relevante werkgroepen om deel te nemen aan Bullshit Free Generation. Zo zal je weerstand voorkomen.​​​​​​

Hoe verloopt het?

De voorbereidingen (in het eerste semester)

Informeer je 

 • Check de info op de website. Vragen of onduidelijkheden? Stuur een mailtje naar info@bullshitfree.be. We klaren met plezier alles op!

 • Neem deel aan een van de infomomenten in jouw regio (in oktober ’19). Dit infomoment is niet verplicht, maar wel handig. Zo zal je je collega’s en directie beter kunnen overtuigen van het project (info over data en inschrijvingen volgt). 

Creëer draagvlak 

 • Ga aan de slag met het promomateriaal uit het campagnepakket dat je krijgt na inschrijving.

 • Stel het project voor aan collega’s, leerlingenraad en ouderraad tijdens bestaande overleggen, zoals op een personeelsvergadering of vakwerkgroep. Want face-to-face-contact werkt gewoon veel beter dan een onpersoonlijk mailtje. En luister naar hun eerste ideeën en feedback.

 • Stel een (groep van) trekker(s) aan om Bullshit Free Generation op school verder uit te werken. Je kan het project op je eentje trekken, maar vele handen maken licht werk. En samenwerken is natuurlijk ook gewoon gezelliger.

Bereid de challenge(s) voor

 • Betrek de leerlingen vanaf de start (tips volgen later).

 • Bepaal aanpak en prioriteiten, op basis van de feedback van collega’s en leerlingen en werk een actieplan uit. 

 • Eens je school ingeschreven is, krijg je toegang tot je schoolprofiel. Hier kan je vanaf januari 2020 alles insturen en de evolutie opvolgen. Direct na inschrijving kan je geïnteresseerde collega’s toevoegen als bijdrager. Zo kunnen zij zelf ingeven wat ze deden en heb jij als trekker minder administratief werk.

De wedstrijd (tussen de kerst- en paasvakantie)

Geef het startschot van de challenges: maak Bullshit Free Generation en jullie doelstellingen bekend aan iedereen op school. Aan nieuwe personeelsleden, ouders en natuurlijk … de leerlingen.

Zet je met alle betrokkenen 100% in om de challenges te doen slagen. En voer het actieplan uit.

Vergeet niet in te geven wie wat deed. Dat doe je via het schoolprofiel (voor de les-, actie- en pers-challenge) en de #bullshitfreegeneration (voor de foto-challenge). Zo maakt iedereen op school kans op mooie prijzen!

De finish & prijsuitreiking (na de paasvakantie) 

Hou de website en je mailbox in de gaten: in de week na de paasvakantie maken we alle winnaars bekend. En wie weet kapen de leerlingen, collega’s of de school een van de prijzen weg!

Bedank iedereen voor hun bijdrage. Zonder hen had je het wellicht niet kunnen bolwerken.  Geef jezelf ook een flinke en dik verdiende schouderklop. Zonder jou was het project nooit hetzelfde geweest. En misschien ook nooit gestart!

Steek de koppen bij elkaar, evalueer en stuur bij. Zo heb je een idee van wat je als school de volgende editie best anders aanpakt.  

logo gezond leven

Vlaams instituut
Gezond Leven

G. Schildknechtstraat 9
1020 Brussel

Tel. 02 422 49 49
Fax 02 422 49 59

Over dit initiatief

Bullshit Free Generation is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Het project ontvangt steun van de Vlaamse overheid en kwam tot stand in samenwerking met verschillende Vlaamse onderwijs- en tabakspreventiepartners. Wij bedanken alle leerlingen, schoolteams en experten die ons tijdens de gesprekken en cocreatiesessies inspireerden. Meer weten? 

Volg Gezond Leven op sociale media