Ga naar de inhoud

actie-challenge

De actie-challenge in het kort

Geef een swung aan het rookbeleid op jouw school. Werk samen met de leerlingen aan een sterker rookbeleid en breng in beeld welke actie(s) jullie deden om het rookbeleid te versterken. 

Een sterk rookbeleid is een cruciaal onderdeel van een kwaliteitsvol gezondheidsbeleid op school. Met deze challenge word je uitgedaagd om, vakoverschrijdend en samen met de leerlingen, het rookbeleid te versterken. Waarom? De bewijzen zijn er: een sterk rookbeleid op school helpt mee voorkomen dat jongeren (starten met) roken.

Een sterk rookbeleid bestaat niet uit losse initiatieven, maar vormt een samenhangend geheel van regels & afspraken, lesactiviteiten, aanpassingen aan de schoolomgeving en zorg & begeleiding voor rokers. Ga voor die mix van strategieën en geef zo geen plaats aan roken op jouw school. Maar een sterk rookbeleid maak je niet van dag 1 op dag 2. Kies daarom een initiatief dat haalbaar is op school en gedragen wordt door directie, personeel en leerlingen. De enige vereiste voor jullie initiatief: door de actie moet het bestaande rookbeleid verder worden uitgewerkt.

Hoe neem je deel aan deze challenge? 

 • Bekijk hoe het met jullie rookbeleid op school is gesteld. Breng, samen met leerlingen, directie en personeel, in kaart wat de werkpunten zijn (vb. extra sensibiliseringsinitiatieven, meer handhaving van regels, meer rookstophulp …).
  Tip: vul de 'checklist rookbeleid op school' in en kom te weten wat beter kan op school.

  Tip: Gebruik één van de kant-en-klare participatiemethodieken van de Vlaamse Scholierenkoepel.

 • Kies samen met leerlingen, directie en personeel een geschikte oplossing of actie of laat je inspireren door de aanpak van andere scholen. Een Bullshit Free-actie kan van alles zijn. De enigste vereiste is dat ze een antwoord biedt op een bestaand probleem/werkpunt en hierdoor bijdraagt tot een sterker rookbeleid op school (vb. educatie, regels&afspraken, omgevingsinterventies en zorg&begeleiding).
  Tip: ben je niet zeker over het nut of de effectiviteit van je actie? Stuur ze door naar info@bullshitfree.be. We geven je met veel plezier feedback en tips om je actie (nog) beter te maken.
   
 • Werk de actie(s) uit en breng ze in beeld (online video/aftermovie of foto's).
   
 • Registreer een of meerdere initiatieven vóór 3 april 2020 in het schoolprofiel. Vertel ons welk werkpunt jullie op welke manier aanpakten en hoe leerlingen werden betrokken. En voeg als ‘bewijs’ beeldmateriaal toe (vb. foto’s, een video). Zo maak je als school kans op een van de prijzen voor de actie-challenge.

 

Een succesvolle actie-challenge? Check deze ondersteuningsmaterialen!

Win Win Win! 

Alle scholen die een of meerdere Bullshit Free-acties registreren, maken kans op een budget van 1.000 euro, te besteden aan welzijns- en gezondheidsbevorderende initiatieven voor leerlingen en personeel. Het budget kan tot 30 november 2020 besteed worden. Misschien net dat extra financiële duwtje dat jullie school nodig heeft om het verschil te maken?

Een jury van experten selecteert 5 winnende scholen binnen deze categorieën:

 • De meest originele school: Dachten de leerlingen en leerkrachten helemaal out of the box na over een actie om het rookbeleid te versterken? En is het gelukt om die actie uit te voeren? Dan verdient jouw school het om in de bloemetjes gezet te worden!  
 • De school met de beste leerlingenparticipatie tijdens het uitdenken en uitwerken van de Bullshit Free- actie(s). Werd tijdens de brainstormfase, de uitwerking en/of uitvoering van het initiatief geluisterd naar de leerlingen? En dat op een inventieve manier? Dan verdient ook jouw school een prijs!   
 • De school die de beste oplossing bedenkt voor de huidige knelpunten: een sterk rookbeleid opstellen doe je niet op één, twee, drie. Maar met één (simpele) actie kan je soms wel al een aantal knelpunten wegwerken. De school die hierin het beste slaagt, neem de geldprijs mee naar huis! 
 • De school met het grootste bereik: Lukt het om de Bullshit Free-actie niet alleen op school uit te voeren, maar ook naar het gezin, de schoolomgeving of zelfs de volledige gemeente open te trekken? Dan mag jouw school gerust in de prijzen vallen.  
 • En tot slot... de school die met kleine actie(s) het verschil maakt: Een Bullshit Free-actie hoeft niet altijd gigantisch groot te zijn om zijn vruchten af te werpen: alle beetjes helpen. Daarom beloont Bullshit Free Generation ook de kleine ingenieuze ideeën die het verschil maken. Want ook de kleintjes verdienen een beloning! 

Als de jury oordeelt dat bepaalde scholen binnen één categorie evenwaardig zijn (vb. even origineel), dan wordt uit deze finalisten één winnaar geloot door een onschuldige kinderhand. De trekkers worden persoonlijk gecontacteerd wanneer hun school in de prijzen valt.

Maar het grootste cadeau blijft toch het proces dat jullie samen met de leerlingen hebben gelopen, niet? Heel veel succes! 

logo gezond leven

Vlaams instituut
Gezond Leven

G. Schildknechtstraat 9
1020 Brussel

Tel. 02 422 49 49
Fax 02 422 49 59

Over dit initiatief

Bullshit Free Generation is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Het project ontvangt steun van de Vlaamse overheid en kwam tot stand in samenwerking met verschillende Vlaamse onderwijs- en tabakspreventiepartners. Wij bedanken alle leerlingen, schoolteams en experten die ons tijdens de gesprekken en cocreatiesessies inspireerden. Meer weten? 

Volg Gezond Leven op sociale media