Ga naar de inhoud

Les-challenge

De les-challenge in het kort

Integreer het thema ‘roken’ in de les. En wordt, samen met jouw collega's, de persoon die jongeren kritischer en weerbaarder maakt tegenover roken. Maak mee het verschil!

Door het thema ‘tabak’ te integreren in meerdere lessen zorg je dat leerlingen vanuit verschillende invalshoeken nadenken over roken. Als leerkracht sla je twee vliegen in één klap: je werkt zowel aan vakoverschrijdende als vakgebonden eindtermen. Denk bijvoorbeeld aan een Franse luistervaardigheidsoefening over e-sigaretten. Of een rekenoefening in de les wiskunde over de kostprijs van sigaretten. Het onderwerp integreren in bestaande lessen is niet moeilijk, en hoeft zeker geen volledig lesuur in te palmen.

Door samen met je collega’s in kaart te brengen welke lessen worden gegeven, vermijd je dubbeltjes en zorg je dat leerlingen net dat tikkeltje meer ‘bullshit free’ worden.

Hoe neem je deel aan deze challenge?

 • Bereid je les voor, ga op zoek naar lesmateriaal over roken. Hoe? Waar? Op deze website vind je een volledig vernieuwde databank vol kwaliteitsvol, kant-en-klaar en aanpasbaar lesmateriaal over roken. Je vindt er coole spellen, toffe YouTube-filmpjes en apps, documentaires, quizjes, achtergrondteksten, … 
  Open de lesmaterialen databank 

 • Laat je inspireren door de aanpak van andere leerkrachten in jouw vakgebied (zie: leerkrachten aan het woord) en ga na of jouw les voldoet aan de kwaliteitschecks/tips over lesgeven over roken.
   
 • Integreer het thema in de les en geef de les in een of meerdere klassen. Je kan misschien leuke foto’s nemen en die delen op de Facebookpagina van de school met de #bullshitfreegeneration (die foto kan zo ook voor de foto-challenge in de prijzen vallen). Maar dat is natuurlijk geen verplichting.
   
 • Registreer de les(sen) vóór 3 april 2020 in het schoolprofiel. Voeg een beschrijving van de aanpak, het vak, de gemiddelde tijd en de klassen toe (of geef dit door aan de trekker). Zo maak je als leerkracht kans op een van de prijzen voor de lerarenchallenge!

Een succesvolle les-challenge? Check deze ondersteuningsmaterialen!

Win Win Win! 

Elke leerkracht die het thema ‘roken’ integreert in de les en dit registreert, maakt kans op een Bongo-bon naar keuze (ter waarde van max. € 100). In totaal worden 5 Bongo-bonnen uitgereikt.

Een jury van experten selecteert 5 winnaars binnen volgende categorieën:

 • De klassenverslinder. De leerkracht die het onderwerp ‘roken’ op een kwaliteitsvolle manier aan bod bracht in de meeste klassen.
 • De marathonlesgever. De leerkracht die de langste lessenreeks (in minuten) over roken op een kwaliteitsvolle manier gaf.
 • De coolste ‘vakidioot’. De leerkracht die roken op een kwaliteitsvolle manier aan bod bracht in een onverwacht vak: een vak dat op het eerste gezicht heel weinig te maken heeft met roken.
 • De size doesn’t matter-(wo)man. De leerkracht die door een korte oefening (<30 minuten) roken op een toffe, kwaliteitsvolle manier aan bod bracht in de les.
 • De verbandenzoeker. De leerkracht die roken op een kwaliteitsvolle manier aan bod bracht in een les, met linken naar andere thema’s/kaders (vb. milieu, statistiek, geldzaken, voortplanting, islam, poëzie, huidverzorging, chemische stoffen …).

Als de jury oordeelt dat bepaalde lessen binnen één categorie evenwaardig zijn (vb. evenveel minuten les), dan wordt uit die finalisten één winnaar gekozen door een onschuldige kinderhand. De trekkers worden persoonlijk gecontacteerd wanneer een van hun leerkrachten in de prijzen valt.

Maar het grootste cadeau blijft de verandering die je kan teweegbrengen bij de jongeren, toch? Heel veel succes! 

logo gezond leven

Vlaams instituut
Gezond Leven

G. Schildknechtstraat 9
1020 Brussel

Tel. 02 422 49 49
Fax 02 422 49 59

Over dit initiatief

Bullshit Free Generation is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Het project ontvangt steun van de Vlaamse overheid en kwam tot stand in samenwerking met verschillende Vlaamse onderwijs- en tabakspreventiepartners. Wij bedanken alle leerlingen, schoolteams en experten die ons tijdens de gesprekken en cocreatiesessies inspireerden. Meer weten? 

Volg Gezond Leven op sociale media