Ga naar de inhoud

Materialen

je bent hier

Lesmateriaal 

Op onze website vind je kant-en-klare lesvoorbereidingen voor o.a. leerkrachten PAV, Frans, Engels, Nederlands, biologie en levensbeschouwing. De lesvoorbereidingen bevatten volledig uitgeschreven lessen, inclusief interactieve werkvormen, invulbladen en verbetersleutels. Elke les duurt minstens vijftig minuten en bevat meestal één of meerdere oefeningen.

Vind je tussen onze lesvoorbereidingen je ding niet? Duik dan in onze bib vol didactische materialen: dvd’s, YouTube-filmpjes, boeken en spelletjes over roken. Hou rekening met de leerlijn Tabak.

Open de bullshit free-bib

“Tip: heb je geen volledig lesuur de tijd? Ga dan aan de slag met een van de oefeningen uit de lesvoorbereidingen. Die duren minimaal tien minuten. Toets wel af bij je collega’s, zodat jullie niet dezelfde oefeningen geven.”
Eline De Decker, Gezond Leven. 

Inspiratiefiches voor extra acties

Organiseren jullie een extra Bullshit Free-activiteit en zijn jullie op zoek naar ideeën? Steek je neus in onze inspiratiefiches. Je vindt er tips voor tentoonstellingen, lezingen, theaterstukken, georganiseerde projectdagen en infosessies voor schoolmedewerkers.

Bedenkt jouw team, samen met de leerlingen, liever zelf een actie? Of koppel je de actie graag aan een bestaand initiatief? Prima. Jij beslist.

Campagnematerialen

Goed begonnen, is half gewonnen. Daarom bezorgen we alle deelnemende scholen een campagnepakket met verschillende campagnematerialen. Zo maak jij iedereen op school warm voor Bullshit Free Generation. Net voor kerst, ontvangt je school het pakket via de post, op naam van de coördinator.

Wat zit er in het campagnepakket? bullshit free materialen

 • A0-poster met alle challenges + stickers
  Gaan jullie alle uitdagingen aan? Dan ontvangt je school per graad een grote poster met de vijf challenges. Hang die goed in het zicht. En keep the vibe alive met de stickers ‘Gestart’, ‘Goed bezig’, ‘Almost there!’ en ‘Done!’. 
  Geef je leerlingen en leerkrachten een extra duwtje in de rug. Print zelf de posters met een challenges apart naar keuze (A4 voor kleurprinter, A3 voor kleurprinter, A4 voor zwart-witprinter, A3 voor zwart-wit printer). Kies de ideale ruimte uit om die op te hangen. De lerarenchallenge past bijvoorbeeld perfect in de leerkrachtenkamer. 

 • A1-posters met fabels over roken 
  We stellen zes fabels over roken aan de hand van zes posters in vraag. De bedoeling? Leerlingen nieuwsgierig maken en discussies op gang trekken. Tijdens de challenges ontdekken de leerlingen waarom de uitspraken onzin zijn. 

 • Stickers voor de leerlingen
  Je ontvangt stickers met de naam en het vuistje van Bullshit Free Generation. Wil je de leerlingen prikkelen? Verspreid de stickers dan zonder verdere uitleg in gemeenschappelijke ruimtes. And see what happens. Doen jullie mee aan de leerlingenchallenge? Hou dan zeker enkele stickers apart, want die hebben jullie nodig om te slagen voor de uitdaging.

 • Folders voor het schoolteam
  Bezorg collega’s, directie, werkmannen en schoonmakers een folder. Breng iedereen op de hoogte van Bullshit Free Generation. Zo vergroot je het draagvlak en de kans op succes.

 • Bladwijzers en thee voor het schoolteam
  Zorg ervoor dat het project niet halfweg strandt. Blijf iedereen motiveren. Bijvoorbeeld met een inspirerende bladwijzer of een dampend kopje thee.

Informeer directie, schoolteam en ouders/voogd

Neem directie en schoolteam mee op sleeptouw. Informeer hen over het project op een personeelsvergadering, studiedag of werkgroep. Je kan deze presentatie gebruiken. 

Geen enkele ouder of voogd ziet zijn kind graag met een sigaret in de mond. Erover praten helpt! Informeer ouders met deze brief over het project. En roep op om in gesprek te gaan met zoon- of dochterlief. 

logo gezond leven

Vlaams instituut
Gezond Leven

G. Schildknechtstraat 9
1020 Brussel

Tel. 02 422 49 49
Fax 02 422 49 59

Over dit initiatief

Bullshit Free Generation is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Het project ontvangt steun van de Vlaamse overheid en kwam tot stand in samenwerking met verschillende Vlaamse onderwijs- en tabakspreventiepartners. Wij bedanken alle leerlingen, schoolteams en experten die ons tijdens de gesprekken en cocreatiesessies inspireerden. Meer weten? 

Volg Gezond Leven op sociale media