Ga naar de inhoud

Materialen

je bent hier

Lesmateriaal over roken

Op zoek naar goed lesmateriaal over roken. Check de Bullshit Free Generation-bib. Die staat vol kant-en-klaar maar aanpasbaar lesmateriaal (incl. achtergrondteksten), toffe spelletjes, coole YouTube-filmpjes en apps, documentaires, quizjes … Al het materiaal dat je in de bib vindt, doorstond een ‘quality check’. Het is:

 • kwaliteitsvol en gebaseerd op de evidence based leerlijn Tabak
 • gemakkelijk te integreren in de les;
 • up-to-date en
 • het sluit aan bij de leefwereld van de jongeren

Wil je meteen aan de slag? Of heb je al een bestaande les over roken klaarstaan? Lees dan eerst de 5 tips over lesgeven over roken.

Open de bullshit free generation-bib

Informeer directie, schoolteam en ouders/voogd

Neem directie en schoolteam mee op sleeptouw. Informeer hen over het project op een personeelsvergadering, studiedag of werkgroep. Je kan deze presentatie of de promo-video (onderaan de pagina) gebruiken. 

Geen enkele ouder of voogd ziet zijn kind graag met een sigaret in de mond. Erover praten helpt! Informeer ouders met deze aanpasbare brief over het project. En roep op om in gesprek te gaan met zoon- of dochterlief. 

Campagnematerialen 

Goed begonnen, is half gewonnen. Daarom ontvangen alle deelnemende scholen na inschrijving een campagnepakket met verschillende campagnematerialen. Zo maak jij iedereen op school warm voor Bullshit Free Generation. Wat zit er in het campagnepakket dat je ontvangt na inschrijving? 

 • Posters met alle challenges + stickers
  Gaan jullie alle uitdagingen aan? Dan ontvangt je school een enkele posters met de challenges. Hang die goed in het zicht. En keep the vibe alive met de stickers ‘Gestart’, ‘Goed bezig’, ‘Almost there!’ en ‘Done!’. 

 • Posters met fabels over roken en de vraag 'wie gelooft deze bullshit?'. 
  We stellen zes fabels over roken aan de hand van zes posters in vraag. De bedoeling? Leerlingen nieuwsgierig maken en discussies op gang trekken. Tijdens de challenges ontdekken de leerlingen waarom de uitspraken onzin zijn. 

 • Stickers voor de leerlingen
  Je ontvangt stickers met de naam en het vuistje van Bullshit Free Generation. Wil je de leerlingen prikkelen? Verspreid de stickers dan zonder verdere uitleg in gemeenschappelijke ruimtes. And see what happens.

 • Postkaartje voor het schoolteam
  Bezorg collega’s, directie, werkmannen en schoonmakers een postkaartje van Bullshit Free Generation (ter vervanging van de folder). Breng iedereen op de hoogte van Bullshit Free Generation. Zo vergroot je het draagvlak en de kans op succes.

 • Thee voor het schoolteam
  Zorg ervoor dat het project niet halfweg strandt. Blijf iedereen motiveren. Bijvoorbeeld met een dampend kopje thee.

 • Fotogadgets voor in een fotobooth 
  Een Bullshit Free-foto, dat is er een foto die aantoont dat je school en leerlingen kritisch staan tegenover (de bullshit over) roken. De foto-challenge roept op om zoveel mogelijk Bullshit Free-foto's te delen met de #bullshitfreegeneration. De gadgets uit de fotobooth maken deze challenge extra plezant!

(Voorbeeld campagnepakket pilootproject, schooljaar 2018-2019. Bestaande materialen worden aangepast voor schooljaar 2019-2020). 

Campagnepakket pilootproject 2018-2019

Inspiratiefiches voor extra acties

Organiseren jullie een extra Bullshit Free-activiteit en zijn jullie op zoek naar ideeën? Steek je neus in onze inspiratiefiches. Je vindt er tips voor tentoonstellingen, lezingen, theaterstukken, georganiseerde projectdagen en infosessies voor schoolmedewerkers.

Bedenkt jouw team, samen met de leerlingen, liever zelf een actie? Of koppel je de actie graag aan een bestaand initiatief? Prima. Jij beslist.

Bent u een individu of organisatie met een eigen rookstop- of tabakspreventieaanbod voor scholen, leerlingen of leraren? Mail het naar info@bullshitfree.be. We bekijken samen of dit voldoet aan de kwaliteitsstandaarden en of we dit kunnen promoten bij de deelnemende scholen.

logo gezond leven

Vlaams instituut
Gezond Leven

G. Schildknechtstraat 9
1020 Brussel

Tel. 02 422 49 49
Fax 02 422 49 59

Over dit initiatief

Bullshit Free Generation is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Het project ontvangt steun van de Vlaamse overheid en kwam tot stand in samenwerking met verschillende Vlaamse onderwijs- en tabakspreventiepartners. Wij bedanken alle leerlingen, schoolteams en experten die ons tijdens de gesprekken en cocreatiesessies inspireerden. Meer weten? 

Volg Gezond Leven op sociale media