Ga naar de inhoud

ONDERSTEUNEND MATERIAAL

je bent hier

Bij Bullshit Free Generation sta je er niet alleen voor. We zetten je op weg met sterke lesmaterialen, vele tips & tricks en aantrekkelijke promo- en communicatiematerialen. Neem gauw een kijkje!

LESGEVEN OVER ROKEN 

Een databank vol lesmateriaal over roken

Op deze website vind je een volledig vernieuwde databank vol kwaliteitsvol, kant-en-klaar en aanpasbaar lesmateriaal over roken. Je vindt er volledig uitgewerkte lesvoorbereidingen (incl. verbetersleutels en invulbladen), coole spellen, toffe YouTube-filmpjes, apps, documentaires, quizjes, achtergrondteksten, enzovoort. Al het materiaal dat je in de bib vindt, doorstond een ‘quality check’. Het is:

 • kwaliteitsvol en gebaseerd op de evidence based leerlijn Tabak
 • gemakkelijk te integreren in de les;
 • up-to-date en
 • het sluit aan bij de leefwereld van de jongeren.

Open de lesmaterialen databank

Laat je inspireren door de aanpak van andere leerkrachten: leerkrachten aan het woord

Tijdens het pilootproject werden de lesmaterialen en het project voor het eerst uitgetest. In deze documenten lees je hoe je concollega's de tabakspreventielessen aanpakten. Neem een kijkje en laat je inspireren door hun aanpak!

Is jouw les helemaal klaar? Tips! 

Wist je dat angst niet werkt? En dat je beter niet over kanker praat? Lees hier alle tips en gebruik de tips om jouw les sterker te maken.

EEN TABAKSPREVENTIE-ACTIE KIEZEN

Bestaand tabakspreventie-aanbod naar onderwijs in Vlaanderen

Organiseren jullie een extra Bullshit Free-activiteit en zijn jullie op zoek naar ideeën? Steek je neus in onze inspiratiefiches. Je vindt er tips voor tentoonstellingen, lezingen, theaterstukken, georganiseerde projectdagen en infosessies voor schoolmedewerkers.

Liever zelf een actie uitdenken? Prima. Jij beslist. Maar zorg dat de actie(s) gekaderd worden binnen de strategieën van een sterk rook- en gezondheidsbeleid. Hier alvast enkele sterke ideeën!

Laat je inspireren door de aanpak van andere scholen: trekkers aan het woord

Tijdens het pilootproject organiseerden scholen voor het eerst acties in kader van Bullshit Free Generation. Snuister eens in het overzichtsdocument waar trekkers hun actie(s) uit de doeken doen

Vergeet je leerlingen niet

Betrek de leerlingen van de start. Het is één van de succesfactoren om te komen tot een gedragen en effectief rookbeleid op school. Hier vind je enkele methodieken om het te bevragen, samen beslissingen te nemen en te vergaderen. 

DE BEKENDMAKING OP SCHOOL

Campagnepakket (fysieke materialen)

Goed begonnen, is half gewonnen. Daarom bezorgen we alle deelnemende scholen een campagnepakket met verschillende campagnematerialen. Zo maak jij iedereen op school warm voor Bullshit Free Generation. Maximum twee weken na inschrijving, ontvangt je school het pakket via de post, op naam van de inschrijver. 

Wat zit er in het campagnepakket? 

 • Posters die geen steek houden (sensibilisering over de fabels/bullshit over roken)
 • Posters met de 4 uitdagingen
 • Bullshit Free Generation-stickers voor de leerlingen
 • Postkaartjes om het project aan te kaarten bij collega's
 • Gadgets om in de picture te zetten (voor in de fotobooth)
 • En tot slot... thee voor in de leraarskamer (als reminder voor de vergeetachtige collega's).

Digitale communicatiematerialen 

 • 1 PowerPoint-presentatie om het project toe te lichten op een personeelsvergadering, ouder- of directieraad … Perfect in combinatie met een postkaart of Bullshit Free-theetje.
 • 4 uitdaag-video’s. Druk op ‘PLAY’, leun achterover en laat iemand anders de challenges uitleggen. In geen tijd maak je collega’s en leerlingen warm om in actie te schieten. Want een video werkt toch beter dan een lange tekst zoals deze, niet? Deze video’s zijn ideaal om online of op SmartSchool te delen.
 • 1 promo-video om het project bekend te maken bij leerlingen en schoolteam. Op 20 seconden heb je iédereen mee!
 • 1 (te personaliseren) brief om ouder(s) of voogd te informeren over het project waar hun zoon of dochter aan deelneemt.
logo gezond leven

Vlaams instituut
Gezond Leven

G. Schildknechtstraat 9
1020 Brussel

Tel. 02 422 49 49
Fax 02 422 49 59

Over dit initiatief

Bullshit Free Generation is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Het project ontvangt steun van de Vlaamse overheid en kwam tot stand in samenwerking met verschillende Vlaamse onderwijs- en tabakspreventiepartners. Wij bedanken alle leerlingen, schoolteams en experten die ons tijdens de gesprekken en cocreatiesessies inspireerden. Meer weten? 

Volg Gezond Leven op sociale media