Ga naar de inhoud

Wat is Bullshit Free Generation? 

je bent hier

We stelden enkele onderzoekers, experten, leerlingen en schoolmedewerkers de vraag: “Hoe zorgen we ervoor dat jongeren minder gaan roken?” Hun advies voor scholen was duidelijk:

“Spreid jullie acties over de volledige schoolcarrière. Integreer de initiatieven in een breed en kwaliteitsvol tabakspreventiebeleid. Dat is de beste en haalbaarste methode om het aantal jonge rokers te doen dalen."

Daarom lanceerden wij Bullshit Free Generation, een tweejaarlijkse wedstrijd tussen de kerst- en paasvakantie. We geven elke graad uit het secundair onderwijs vijf challenges. Stuur je een bijdrage in? Dan maak je kans op mooie prijzen. En wees gerust: je staat er niet alleen voor. Wij helpen jou!

Een tweejaarlijkse wedstrijd

Elke twee jaar dagen we leerlingen en schoolteams uit voor enkele challenges. Het doel? Alle bullshit over roken uit de wereld helpen!

Doet jouw school mee? Dan start je voor de kerstvakantie met de planning en verdeling van de taken. De acties zelf voer je uit tussen de kerst- en de paasvakantie. Na de paasvakantie maken we de winnaars bekend.

Vijf challenges per graad

Een succesvolle en kwaliteitsvolle tabakspreventie? Dat lukt alleen als leerlingen tijdens hun volledige schoolcarrière bewust bezig zijn met de problematiek. Daarom organiseren we voor elke graad vijf challenges, volledig op maat van de leerlingen en het curriculum: de lerarenchallenge, de graadchallenge, de klaschallenge, de leerlingenchallenge en de bonuschallenge.

Wil je een optimaal resultaat? Schrijf dan elke graad van je school in. Is dat organisatorisch te moeilijk? Start dan met één graad. Als dat een groot succes blijkt, inspireer je de andere graden misschien om volgende keer ook mee te doen.

“Wil je de directie en andere leerkrachten overtuigen? Benadruk dan dat elke bijdrage telt. Ook de acties die jullie al jaren organiseren. Elke actie is belangrijk.” 
Eline De Decker, Gezond Leven.

Ontdek de uitdagingen voor jouw graad bij Challenges.

Jij bent aan zet

Bij Bullshit Free Generation telt elke inspanning. Ons advies? Bundel alle krachten en werk samen.

“Creatieve ideeën sprokkel je overal. Want iedereen heeft talenten: leerkrachten, opvoeders, leerlingen, de keukenploeg, … Zet een verrassende samenwerking op poten. En wie weet komt jouw school als winnaar uit de bus.”
Katrijn vandamme, Gezond Leven. 

Iedereen die actie onderneemt, stuurt zijn bijdrage in via de website:

  • elke klas die een zot idee heeft (klaschallenge)
  • elk lerarenteam dat tabakspreventie in de lessen integreert (lerarenchallenge)
  • iedere leerling die een foto instuurt (leerlingenchallenge)
  • iedereen die meewerkt aan extra activiteiten of aan het vlogfilmpje (graadchallenge)

Maak kans op onze prijzenpot

Wij delen per challenge prijzen uit. Jullie school hoeft dus niet voor alle uitdagingen te slagen om bij de gelukkigen te horen. 

Nieuwsgierig? Piep even in onze prijzenkast.

Wij helpen jou

Goed begonnen, is half gewonnen. Daarom bezorgen we alle deelnemende scholen een campagnepakket met zes verschillende materialen. Zo maak jij iedereen op school warm voor Bullshit Free Generation. 

Neem je deel aan de lerarenchallenge en de graadchallenge? Surf naar ‘Materialen' en check het lesmateriaal en de inspiratiefiches voor extra activiteiten.

Droom jij van Generatie Rookvrij?

Schrijf je school nú in.

Hulp nodig bij de inschrijving? Download het stappenplan hier

logo gezond leven

Vlaams instituut
Gezond Leven

G. Schildknechtstraat 9
1020 Brussel

Tel. 02 422 49 49
Fax 02 422 49 59

Over dit initiatief

Bullshit Free Generation is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Het project ontvangt steun van de Vlaamse overheid en kwam tot stand in samenwerking met verschillende Vlaamse onderwijs- en tabakspreventiepartners. Wij bedanken alle leerlingen, schoolteams en experten die ons tijdens de gesprekken en cocreatiesessies inspireerden. Meer weten? 

Volg Gezond Leven op sociale media