Ga naar de inhoud

Wat is 'Bullshit Free Generation'? 

je bent hier

Álle bullshit over roken de wereld uit helpen. Daar streeft het tabakspreventieproject ‘Bullshit Free Generation’ naar.  

Het doel? Een generatie doen ontwaken die, als het over roken gaat, kritischer en weerbaarder is dan ooit!

Noodzakelijk? Absoluut. De cijfers liegen niet: 26 procent van de Vlaamse 15- tot 16-jarigen stak het voorbije jaar een sigaret op. En 24 procent van alle 17- tot 18-jarigen rookte maandelijks. Verontrustende cijfers. Zeker als je weet dat wie jong start, vaak blijft roken.

Verwonderlijke cijfers? Dat niet. Er doen heel wat fabels over roken de ronde. En die zorgen er vaak voor dat jongeren het risico onderschatten en ervoor kiezen om te starten en blijven roken. Want hé, “Eén sigaretje kan toch geen kwaad?”  Bullshit!

Problematisch? Jazeker. Tabak is en blijft de schadelijkste drug ter wereld. En het is de op twee na meest verslavende drug (alleen de harddrugs heroïne en crack zijn nog verslavender) (lees meer). Daarnaast zijn kinderen en jongeren de lievelingetjes van de tabaksfabrikanten. Zij moeten de rokers die vroegtijdig sterven vervangen zodat hun winstmarges behouden blijven. In geheime documenten van de fabrikanten worden ze ‘replacement smokers’ genoemd.

Tijd om komaf te maken met die fabels en een weerbare, kritische en rookvrije generatie te doen ontwaken! 

Hoe?

Met een wedstrijd! Wij roepen alle Vlaamse scholen op om tussen de kerst- en paasvakantie vier Bullshit-Free-challenges uit te voeren. Met de school, het lerarenteam én de scholieren!

Het doel van deze challenges?

  • Jongeren bewust maken dat ze niet zomaar alles moeten geloven wat ze horen, zien of lezen. Zeker niet als het over roken gaat! 
  • Jongeren aanmoedigen om hun eigen mening te vormen over roken. Niet op basis van fabels, maar wel op basis van harde feiten. 
  • De weerbaarheid van jongeren versterken. Zodat ze gemakkelijker kunnen opkomen voor zichzelf, met respect voor anderen. 
  • Het rookbeleid op school verder uitwerken. Met inspraak van personeel én leerlingen!

Lees meer over de challenges voor schooljaar 2019-2020 

Wanneer? 

De wedstrijd vindt elke twee jaar plaats. De eerste Vlaamse editie wordt georganiseerd in het schooljaar 2019-2020. De tweede in schooljaar 2021-2022.

In het eerste semester (vanaf 1 september tot 30 november 2019) schrijf je je school in, ontvang je het campagnemateriaal en tref je voorbereidingen. In het tweede semester ga je volop voor de gekozen challenge(s). Na de paasvakantie worden de prjizen uitgereikt! 

Twijfel zeker niet om deel te nemen. En neem wat voorsprong op je concullega’s: start vandaag nog met de voorbereidingen!

Geïnteresseerd om volgend schooljaar deel te nemen? 

Laat je gegevens achter

We brengen je volgend schooljaar als eerste op de hoogte en informeren je over de te ondernemen stappen. Door je gegevens achter te laten, geef je aan geïnteresseerd te zijn: je schrijft de school niet in.

Geen zin in overbodige mails? Geen zorgen! We sturen je maar één mailtje, je wordt niet opgenomen in een mailinglijst.

logo gezond leven

Vlaams instituut
Gezond Leven

G. Schildknechtstraat 9
1020 Brussel

Tel. 02 422 49 49
Fax 02 422 49 59

Over dit initiatief

Bullshit Free Generation is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Het project ontvangt steun van de Vlaamse overheid en kwam tot stand in samenwerking met verschillende Vlaamse onderwijs- en tabakspreventiepartners. Wij bedanken alle leerlingen, schoolteams en experten die ons tijdens de gesprekken en cocreatiesessies inspireerden. Meer weten? 

Volg Gezond Leven op sociale media