Ga naar de inhoud

wedstrijdverloop

De wedstrijd vindt elke twee jaar plaats. De eerste Vlaamse editie wordt georganiseerd in het schooljaar 2019-2020. De tweede in schooljaar 2021-2022. De wedstrijd loopt overheen een volledig schooljaar, met een piek tussen kerst- en paasvakantie (wanneer de challenges moeten worden uitgevoerd). We geven een woordje uitleg over de verschillende fases en de bijhorende 'to do's' voor degene die het project trekt.

De voorbereidingen (voor de kerstvakantie)

Stap 1: Informeer je goed.

 • Alle info en materialen (vb. kant-en-klare lesvoorbereidingen) vind je op deze website. Neem zeker een kijkje. Hoor je liever hoe de vork in de steel zit? Kom dan naar één van de infomomenten in jouw buurt. De infomomenten vinden plaats tussen 24/9 en 24/10. 
 • Vragen of onduidelijkheden? Stuur een mailtje naar info@bullshitfree.be of neem contact op met het Logo in jouw buurt (www.vlaamse-logos.be). We klaren met plezier alles op!
 • Print de TO-DOlijst en ga voor een vliegende, rookvrije start! 

Stap 2: Zin om deel te nemen? Steun van je directie? Schrijf dan je school in!

 • Vanaf 2 september tot 30 november 2019 kan je je school online inschrijven. 
 • Ongeveer 2 weken na inschrijving krijg je een campagnepakket met promomateriaal om het project voor te stellen aan collega’s en hen te overtuigen om deel te nemen. Wacht dus niet tot de laatste dag, want hoe sneller je je inschrijft, hoe sneller je het pakket ontvangt en hoe sneller je van start kunt!
 • Stel een (groep van) trekker(s) aan om Bullshit Free Generation op school verder uit te werken. Je kan het project op je eentje trekken, maar vele handen maken licht werk. En samenwerken is natuurlijk ook gewoon gezelliger.

Stap 3: Waar zijn die enthousiaste collega’s die mee op de kar springen? 

 • Op de website vind je online communicatiematerialen die collega’s informeren over het project en de challenges. Eén PowerPoint, één superkorte promovideo en vier video's die de uitdagingen uitleggen, helpen je om het project voor te stellen op een personeelsvergadering. De video's zijn ook geschikt om te delen via SmartSchool. 
 • In het campagnepakket zitten ook promomaterialen (zoals postkaartjes om mee te geven aan je collega’s, thee voor in de leraarskamer, een affiche met de uitdagingen …). Met deze materialen wordt het een pak gemakkelijker om het project voor te stellen aan je collega’s (vb. op een personeelsvergadering, vakwerkgroep …).
 • Nodig je collega’s uit om deel te nemen en hun lessen/acties te registreren. Zo kunnen zij zelf ingeven wat ze deden, zien ze wat andere collega's deden in hun les en heb jij als trekker minder administratief werk. Hoe doe je dit? Heel simpel:
  • Log je in op de website (rechtsboven). 
  • Scroll naar beneden tot je 3 knoppen ziet staan 'CHALLENGES', 'BIJDRAGERS' en 'SCHOOLGEGEVENS'. Het is de knop 'BIJDRAGERS' die je moet hebben! Klik hem aan. 
  • Je hebt nu twee opties om collega's uit te nodigen: via een unieke link die je zelf kan verspreiden via mail of Smartschool, of via een automatische mail die je kan versturen naar de door jou ingevulde e-mailadressen. 
  • Berichtje verzonden? Jouw collega's krijgen de vraag om een profiel aan te maken op de website. Zo krijgen zij ook toegang tot het schoolprofiel. 

Stap 4: Bereid de challenge(s) voor & geniet van je kerstvakantie!

 • Betrek de leerlingen van bij het begin en check wat er bij hen leeft en wat ze nodig hebben. Gebruik deze tips en methodieken, ze zetten je op weg.
 • Bepaal tot slot, samen met leerlingen en leerkrachten, de prioriteiten en aanpak. Zo kan je vanaf 6 januari 2020 vlot uit de startblokken schieten en vooraf genieten van je welverdiende kerstvakantie! 

De wedstrijd (tussen de kerst- en paasvakantie)

 • Geef het startschot van de challenges: maak Bullshit Free Generation en jullie doelstellingen bekend aan iedereen op school. Aan nieuwe personeelsleden, ouders en natuurlijk … de leerlingen. Gebruik de promomaterialen uit het campagnepakket, de brief aan de ouders, de PowerPoint-presentatie en de promo-video.  
 • Zet je met alle betrokkenen 100% in om de challenges te doen slagen. En voer het actieplan uit.
 • Vergeet niet in te geven wie wat deed. Dat doe je via het schoolprofiel (voor de les-, actie- en pers-challenge) en de #bullshitfreegeneration (voor de foto-challenge). Zo maakt iedereen op school kans op mooie prijzen!

Lees hier meer over de challenges

De prijsuitreiking (na de paasvakantie) 

 • Hou de website en je mailbox in de gaten: in de week na de paasvakantie maken we alle winnaars bekend. En wie weet kapen de leerlingen, collega’s of de school een van de prijzen weg!
 • Bedank iedereen voor hun bijdrage. Zonder hen had je het wellicht niet kunnen bolwerken.  Geef jezelf ook een flinke en dik verdiende schouderklop. Zonder jou was het project nooit hetzelfde geweest. En misschien ook nooit gestart!
 • Steek de koppen bij elkaar, evalueer en stuur bij. Zo heb je een idee van wat je als school de volgende editie (schooljaar 2021-2022) best anders aanpakt.  

logo gezond leven

Vlaams instituut
Gezond Leven

G. Schildknechtstraat 9
1020 Brussel

Tel. 02 422 49 49
Fax 02 422 49 59

Over dit initiatief

Bullshit Free Generation is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Het project ontvangt steun van de Vlaamse overheid en kwam tot stand in samenwerking met verschillende Vlaamse onderwijs- en tabakspreventiepartners. Wij bedanken alle leerlingen, schoolteams en experten die ons tijdens de gesprekken en cocreatiesessies inspireerden. Meer weten? 

Volg Gezond Leven op sociale media